.

glitter-graphics.com

ツ Kata - kata aluan dan Profil Pemilik Blog ツ

My photo
SALAM 1 MALAYSIA UNTUK RAKYAT MALAYSIA . Saya , NUR SYARAH RABIHA , seorang pelajar SMK CONVENT BATU PAHAT, JOHOR . Berumur 16 tahun . Blog ini ditubuhkan adalah untuk saya berkongsi bersama anda mengenai hak-hak anda sebagai pengguna . Anda rakyat Malaysia ? Ayuh baca blog ini untuk mengetahui hak - hak anda sebagai pengguna . SELAMAT MEMBACA . Dan , jangan lupa untuk tinggalkan komen anda mengenai blog pengguna ini . Jika ada sebarang pertanyaan , jangan segan silu untuk bertanya . TERIMA KASIH ツ

Sunday, June 6, 2010

TIP - TIP MENJIMATKAN BAHAN API


Sentiasa lakukan pemeriksaan penapis udara

♥ Penapis udara yang kotor akan mengehadkan aliran udara ke dalam enjin dan ini akan menyebabkan kerugian dari segi prestasi dan ekonomi.

o Penapis udara sangat mudah di periksa dan diganti, hanya memegang penapis menghadap matahari dan jika anda tidak dapat melihat cahaya matahari
o menembusinya, anda perlukan penapis yang baru.
o Ganti penapis udara anda setiap 10,000 batu.

♥ Sentiasa periksa tekanan tayar
o Periksa tayar anda ketika tayar berada dalam keadaan sejuk (pandu
kereta anda untuk memanaskan tayar dan udara di dalamnya, tingkatkan
lagi tekanan.

♥ Kurangkan laju
o Cuba kurangkan laju ketika memandu untuk beberapa hari . Anda akan melihat begitu banyak bahan api dapat dijimatkan dan perjalanan anda tidak akan mengambil masa yang panjang.

♥ Memecut dengan teliti
o Jika anda menggunakan kereta automatik, memecutlah dengan kelajuan yang sederhana supaya mudah bertukar ke gear yang tinggi.
o Sentiasa perhatikan keadaan jalan (terdapat lubang pada jalan) jika terpaksa mengurangkan kelajuan secara mengejut ini akan mengakibatkan pembaziran minyak.

♥ Kembali kepada semula jadi
o Cuba anda tutupkan alat penghawa dingin, buka tingkap dan nikmatilah udara semulajadi. Ia mungkin agak panas tapi jika tahap kelajuan anda berkurangan anda akan dapat menjimatkan bahan api.

♥ Kurangkan berat kereta
o Lebih berat kereta anda lebih banyak gas diperlukan untuk menggerakkannya.
o Jangan letakkan terlalu banyak barang di dalam kereta. Cuba alihkan barang-barang yang tidak diperlukan di dalam kereta ke dalam rumah atau buangkan sahaja.

♥ Amalkan servis kereta secara teratur
o Penyelenggaraan yang sesuai yang berkaitan dengan penapis udara yang kotor, palang pencucuh yang lama dan tahap bendalir yang kurang.

♥ Jangan memanaskan enjin
o Terus memandu pada kelajuan yang rendah selepas start kereta anda. Dengan cara ini enjin akan mula panas dengan cepat.

♥ Jangan memandu
o Jika anda boleh mengelak dari memandu kenderaan, anda akan menjimatkan bahan api. Anda boleh menggunakan kenderaan awam seperti bas, keretapi atau LRT untuk menjalani kegiatan harian anda. Berjalan dan berbasikal juga merupakan salah satu cara terbaik untuk menjimatkan duit dan untuk kesihatan anda.
o Sebelum anda masuk ke dalam kereta, cuba anda berfikir sejenak “ adakah perjalanan ini memadai?”

♥ Gabungkan perjalanan
o Jika anda boleh melakukan perjalanan-perjalanan yang pendek dalam satu masa, ini akan menjimatkan masa dan bahan api.

No comments:

Post a Comment